Graphic Novel De Witte Dood

De nieuwste graphic novel van de Stripschapprijs-winnaars Fred de Heij (tekeningen) en Willem Ritstier (scenario) getiteld “De Witte Dood” uitgegeven door uitgeverij Menlu is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Het verhaal gaat over de historische figuur Simo Häyhä (1905-2002). Hij was waarschijnlijk de succesvolste sluipschutter aller tijden. In Rusland stond hij bekend als ‘Belaya Smertj’ De Witte Dood

Samenvatting graphic novel De Witte Dood

Rusland wil dat Finland strategische stukken vrijwillig afstaat aan hen. Op die manier kan Sint-Petersburg beter beschermd worden tegen eventuele aanvallen van de vijand. Wanneer Finland dit weigert valt Rusland, zonder een oorlogsverklaring vooraf, op 30 november 1939 het land binnen met een legermacht van (naar ruwe schatting) 120.000 man, 1400 tanks en 1000 vliegtuigen tegenover 26.000 Finse soldaten.
Een kleine jager, Simo Häyhä, komt thuis van een succesvolle jacht en een bode staat voor zijn deur met een brief waarin staat dat zijn aanwezigheid is gewenst bij het leger van Finland. Simo twijfelt geen moment en meldt zich bij zijn onderdeel en wordt één van de beste scherpschutters. Hij weet in de vier maanden durende oorlog meer dan 500 tegenstanders uit te schakelen, waarna de Russen een prijs op zijn hoofd zetten …

fragment uit graphic novel de witte dood

Over de auteurs

Willem Ritstier (1959) wilde eigenlijk dierenarts worden, maar op zijn twaalfde bedacht hij zich en ging hij strips tekenen.

Daarnaast begon hij ook wenskaarten te maken en scenario’s te schrijven voor andere tekenaars (Minck Oosterveer, René Uilenbroek, Eric Heuvel, Hupet, Marissa Delbressine, Wilbert van der Steen, et cetera) waarvan de strips in kranten (ADTelegraafLeeuwarder Courant) en stripbladen (EppoKuifjeRobbedoesSuske & Wiske weekbladDonald DuckMaXiX) verschenen. In 2017 ontving hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

Nu gaat een lang gekoesterde droom in vervulling en zien zijn eerste drie prentenboeken Elly de Olifant: Mamma! Waar ben je?Kasper Gaat Vliegen en De Appel eindelijk het levenslicht. Daarnaast heeft Willem de graphic novel De Witte Dood met Fred de Heij geschreven en zijn Voor Later met Irene Berbee en Onecht met Andrea Kruis in voorbereiding.

Fred de Heij (1960) werd in 1978 toegelaten op de Rietveld Academie om te leren schilderen. Tijdens de studie stapte hij over op illustreren en toen hij in 1983 afstudeerde ging hij als illustrator aan de slag.Hij illustreerde vooral kinderboeken, maar na een paar jaar vond hij het werk een beetje een sleur geworden. Alle boeken die hij kreeg aangeboden gingen over ouders in scheiding. Fred werd striptekenaar en tekende in de jaren 90 vooral voor het meisjesblad Tina. Hij had sinds zijn afstuderen niet meer geschilderd en besloot dat eind jaren 90 weer eens te proberen. Het schilderen kreeg Fred in de greep en de eerste jaren van de 21e eeuw was hij schilder. Tot hij gevraagd werd een strip te maken. Dat was leuk en Fred besloot weer striptekenaar te worden. In 2014 ontving hij de Stripschapprijs.

De Witte Dood | Willem Ritstier & Fred de Heij | Hardcover | ISBN 9789083303093 | 84 blz. | € 24,99
Zwart-Wit | 215mm (b) x 300mm (h) | Nu verkrijgbaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven