Caspar David Friedrich van Bart Proost

Caspar David Friedrich, de graphic novel van Bart Proost

We kennen striptekenaar Bart Proost ongetwijfeld allemaal van de humoristische stripreeks “Alexander de Grote“. Met deze graphic novel over het werk van de Duitse schilder Caspar David Friedrich (1774-1840) gooit hij het over een totaal andere boeg.

In het voorwoord legt Bart uit hoe hij een moeilijke periode doormaakte, zowel op professioneel als op privĂ© vlak, een uitweg zocht en die ook vond in de kunst van de voor hem allerbeste kunstschilder ooit. Het is een novel die hij moest maken. Het werk van deze schilder heeft altijd al een belangrijke aantrekkingskracht op hem gehad. “Hij is een meester van licht en kleur en het ademt een indrukwekkende melancholische en mysterieuze sfeer uit. Zijn landschapsschilderijen wekken diepere emoties bij me op.” aldus Bart Proost. Hij besloot om er een eigen versie op te maken in zijn typische grafische lineaire tekenstijl. Om het contrast met de schilder nog groter te maken werkte hij enkel met zwartwit-tekeningen, in potlood en inkt.

Deze graphic novel is zowel vormelijk als inhoudelijk van zijn hand, maar de Gentse scenarist Verhast (Stijn Verhaeghe) vulde aan met aangepaste fijngevoelige dagboekteksten over Friedrich die ook nauw aansluiting vonden op Bart Proost.

Bekijk het interview met stripauteur Bart Proost over de graphic novel David Friedrich: De Schilder van de Stilte

YouTube player

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven