Frodo De Decker over “Het Verhaal van Vlaanderen”

YouTube player

Frodo De Decker kennen we allemaal als striptekenaar van de hilarische gagstrips “Otto” en “De Ridder”. Sinds 2015 is hij fulltime tekenaar.

Naast strips maakt hij ook illustraties voor leesboeken, prentenboeken, bedrijven, educatief materiaal en werkt voor Het Nieuwsblad. Op het stripfestival van Geraardsbergen signeerde hij zijn nieuwste uitgaven; Jawel! Een tweeluik: “Het verhaal van Vlaanderen”. Het project werd hem letterlijk in de schoot geworpen en Frodo ging samen met scenarist Harry De Paepe onmiddellijk aan de slag met het script van de gelijknamige televisiereeks op de VRT met Tom Waes.

In 2021 kreeg Frodo de vraag of hij veel tijd had voor een groot project. Twee boeken, veel pagina’s, … maar zonder veel informatie. Hij wist dat het ergens over een historische televisiereeks ging en dat was het. De Standaard Uitgeverij kon er zelf ook nog niet veel over vertellen alvorens ze een ‘go’ kreeg.

Op het moment dat Frodo samen met Harry De Paepe van start konden gaan, kregen ze enkel het televisiescript. Ze hadden nog niks van de reeks gezien en hebben dus het ganse stripverhaal zelf moeten visualiseren.

Hoe begin je daar nu aan?
Harry De Paepe schreef de scenario’s en op basis van het scenario maakte Frodo dan een eerste storyboard dat uitgebreid besproken werd met de stripauteur en uitgever. Na goedkeuring werd alles verder uitgewerkt.

Als er geen referenties waren naar historische figuren die in “het verhaal van Vlaanderen” voorkwamen, verzon Frodo zelf zijn figuren. Als er al beeldmateriaal van historische figuren voor handen was, maakte hij er een karikatuur van.

Wie de televisiereeks zag, zal heel wat fragmenten herkennen. De beelden zullen niet exact hetzelfde zijn maar wel de anekdotes die verteld worden.

De reden waarom ze Frodo als tekenaar kozen was omdat hij een typische eigen tekenstijl heeft, en daarnaast is zijn stijl toch voldoende traditioneel om een historische strip te maken die bij een breed publiek aanslaat. Bovendien kende de uitgeverij Frodo ook van zijn werk in ‘Het Nieuwsblad’ dit gaf hen de zekerheid dat hij de vooropgestelde deadlines kon halen.

Voor Frodo zijn deze strips ook een uitgelezen kans om bij een breder publiek bekend te worden en dat ziet hij nu al bij signeersessies. Naast de echte stripfanaat staan er nu ook al gezinnen met kinderen in de rij en mensen die anders nooit een strip zouden kopen.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar de strips over “Het Verhaal van Vlaanderen”? Rep je dan snel naar de boekenwinkel of scoor ze online.

Het verhaal van Vlaanderen

Ander werk van Frodo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven